Sprawdzony przepis na pierniczki [przepis od mamy przyjaciółki]

Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na pierniczki od mojej bliskiej przyjaciółki! W zeszłym roku dostałem te pyszne ciasteczka w prezencie na Święto Bożego Narodzenia. Ładnie spakowane i ozdobione mogą być świetnym pomysłem na prezent “handmade” na każdą okazję. Poza tym, pierniczki idealnie pasują do herbaty, zachęcam do gotowania i częstowania bliskich.

Przepis na pierniczki

Już na wstępie chcę podziękować mamie przyjaciółki za ten fajny przepis na pierniczki! Nie wygląda on skomplikowanie, więc z pewnością każdy sobie poradzie przy odrobinie zaangażowania i poświęconego czasu.

Przepis na pierniczki – składniki do magicznej masy pierniczkowej

  • o,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao

Ciasto na pierniczki – składniki

Do garnka wkładamy:

  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 100 g masła (można użyć margaryny)

Stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając póki cukier się nie roztopi, po czym dodajemy magiczną masę pierniczkową (patrz wyżej), wszystko mieszamy i czekamy póki wystygnie.

Dodajemy 1 jajko i znowu mieszamy.

500 g mąki mieszamy z 10 g proszku do pieczenia, po czym wsypujemy to wszystko do garnka, gdzie bardzo dokładnie mieszamy z resztą składników.

Takie ciasto na pierniczki zostawiamy na 4 godziny.

Po rozrolowaniu ciasta foremkami wycinamy ciekawe figurki i wypiekamy pierniczki przy temperaturze 200C.

Pieniczki glazurowane. Sprawdzony przepis

Pierniczki glazurowane – Włącz wyobraźnię i ozdób

Ładnie wyglądają pierniczki glazurowane. Zrobić glazurę jest bardzo łatwo!

Glazura do pierniczków – składniki:

  • 2 białka
  • 300 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Wszystko ubijamy mikserem.

Mimo, że pierniczki dostałem od przyjaciółki w prezencie na Boże Narodzenie, skonsumować je mogłem dopiero w marcu i nadal były przepyszne – jak to się mówi “niebo w gębę”.

Ponieważ przyjaciółka pochodzi z Białorusi, dostałem od jej mamy przepis na pierniczki w języku rosyjskim.

Przepis na pierniczki w oryginale

Делаем волшебную смесь – 0,5ч.л молотой гвоздики, 0,5 ч.л. молотого кориандра, 1 ч.л. молотой корицы, 1 ч.л. молотого имбиря, 1 ч.л. какао – все перемешиваем. Делаем вкусное тесто – в кастрюльку выкладываем 250г меда, 125г сахара, 100г слив.маслс(маргарина), ставим на огонь, нагреваем, помешивая, пока сахар не растворится; после этого добавляем пряности, все перемешиваем, остужаем; добавляем 1 яйцо – перемешиваем. 500г муки перемешиваем с 10г разрыхлителя (пекарского порошка), добавляем смесь из кастрюльки, все тщательно перемешиваем. Тесто оставляем на 4 часа. Затем раскатываем, вырезаем формочками фигурки, выпекаем при 200С. Включаем фантазию – украшаем! глазурью – 2 белка-300г сахарной пудры+1 стол.ложка лимонного сока – взбиваем миксером

Podziękowania za przepis na pierniczki dla Lisy Nema i jej mamy :-D

Pierniczki do herbaty. Przepis

Pierniczki idealnie pasują do częstowania gości po ceremonii herbacianej lub jako słodkie co nieco do zwykłej herbaty.

Smacznego!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *