Parzenie

Jak dobrze zaparzyć Iwan Czaja

Jaka powinna być temperatura wody?

Najlepiej parzyć Iwan Czaj wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza.

Jakie powinny być proporcje suszu w stosunku do wody?

Z doświadczenia wiem że najlepiej smakuje mi Iwan Czaj, kiedy 4 gramy suszu zalewam 150 ml wody. Jednak Tobie może smakować inaczej parzony Iwan Czaj, więc zachęcam do eksperymentów.

Ile razy można parzyć Iwan Czaja?

Parzę Iwan Czaja 3 razy, za każdym razem wychodzi nieco inny smak. Wiadomo, że pierwsze parzenie jest najbardziej intensywne, ale lubię również kolejne dwa za ich delikatność.

Jak długo parzyć Iwan Czaja?

Iwan Czaja parzymy 3 razy:

I parzenie: 5 min
II parzenie: 12-15 min
III parzenie 20 min.

Czy można gotować Iwan Czaja?

Jak najbardziej można gotować Iwan Czaja. Trzeba tylko brać pod uwagę, że w takim przypadku smak będzie bardzo wyrazisty i przypominać będzie raczej leczniczy wywar ziołowy niż herbatkę.

Jeśli nadal masz pytania dotyczące parzenia Iwan Czaja, skontaktuj się z nami.