29 stycznia w Domu Ferment mieliśmy okazję świętować Chiński Nowy Rok. Wg lunarnego kalendarza Rok Węża zawitał do nas i przywitaliśmy go sporą dawką herbaty, śmiechu, zabaw, inspirujących rozmów oraz medytacją. Na gorąco i dość krótko napiszę o wszystkim po kolei.
Całe wydarzenie było podzielone na trzy części. Wszystkie były bezpłatne i tylko na jedną z nich obowiązywały zapisy ze względów technicznych.
Herbatę dla Was parzyli Ja czyli Ivan Sitsko, autor projektu zielonaiczarna.pl oraz ivansitsko.com:



I Monika Orowiecka, autorka projektu Chayiasana, który łączy herbatę z jogą:



Z atrakcji proponowaliśmy granie w Snake’a na starych Nokiach, wróżby natychmiastowe, był też kosz życzeń i ołtarz Boga Bogactwa. No i wiadomo – sporo herbaty teinowej i bezteinowej ponieważ był już wieczór a staramy się dbać o wasze zdrowie ;)
Ale najlepiej dbają o zdrowie nas wszystkich lekarze medycyny chińskiej. W ten wieczór zawitały do nas między innymi wybitna akupunkturzystka lekarz Medycyny Chińskiej Iza Miętka oraz wyjątkowa psychodietetyczka wg Medycyny Chińskiej Teresa Majewska. Gorąco polecam ich usługi!


W drugiej części zrobiłem wykład o Ba Zi czyli 4 filarach przeznaczenia i feng shui w roku Węża, celem którego było pokazać złożoność zagadnienia i głębie wiedzy, która za tym stoi w przeciwstawieniu z fast foodem w danym temacie w postaci natychmiastowych porad ogólnych w oparciu tylko o jeden z 8 znaków czyli rok urodzenia.
Uważam, że 45 minutowy wykład nie może być wystarczający by sięgnąć głębiej więc liznęliśmy temat z szybkością shinkansena przechodząc od slajdu do slajdu. Na koniec było trochę ruchu – zrobiliśmy dosłownie dwa ruchy Taichi: Wąż Pełzający w Dół oraz Biały Wąż Skręcający Ciało i Wypluwający Truciznę.



Na zakończenie odbyła się medytacja z herbatą, gdzie mogłem zrzucić tempo i zatrzymać się na odczuciach w ciele oraz poczuć wdzięczność jak również popracować z symboliką Węża na wielu płaszczyznach: akceptacji, transformacji, zrozumienia i mądrości. Dzięki Moniko za sprowadzenie mnie na ziemię do tu i teraz.


Tę część poświęcę na wdzięczność, z którą jeszcze mocniej połączyło mnie zakończenie medytacji.
- Chciałem podziękować właścicielom Domu Ferment Dagnie i Pawłowi, że w tak krótkim czasie udało się zorganizować tak złożone wydarzenie. Dziękuję z całego herbacianego serca za możliwość świętowania Chińskiego Nowego Roku w tym wyjątkowym miejscu, które również zasila dobrym jedzonkiem. Tego wieczoru jadłem krem z poru i zupę soczewicową pół na pół – nie to żebym sam zjadł dwa dania :-P
- Chciałem podziękować Pauli Kowalczyk za wsparcie duchowe oraz zrobienie wyjątkowych aranżacji.
- Oczywiście dziękuję Monice za współtworzenie tego wydarzenia i wsparcie w tematach językowych.
- Wszystkie zdjęcia, które widzicie w tym artykule zrobiła Karolina Tamioła, dziękuję Ci za tę pamiątkę – mega mi się podoba, choć wiem, że jesteś bardziej mistrzyni gotowania. Polecam projekt Karoliny zmienkarme.pl o którym nie trzeba dużo pisać, wystarczy raz spróbować, żeby poczuć cudotwórcze działanie przepysznego jedzonka. Kto jadł ten wie!
- Dziękuję też wszystkim kto dotarł, że mogliśmy być na chwilę rodziną i świętować razem nadejście Węża, bo Chiński Nowy Rok to święto rodzinne! Dziękuję za Waszą obecność i prezenty! Za to, że zapraszaliście swoich bliskich i znajomych. Nie wymieniam tu imion, bo ten kto był ten wie ;)
Trochę za mało miałem czasu i energii dla każdego z Was z osobna, mam ograniczone zasoby. Ale nadrobimy to niebawem i już przebieram nóżkami na myśl o kolejnych spotkaniach już bardziej kameralnych w domowych warunkach. Choć Dom Ferment też jest domem ;) i być może już niebawem z kimś z Was tu się spotkam, chętnych zapraszam pisać do mnie na priv.



Dziękuję też wszystkim, kto planował dotrzeć a z różnych powodów nie dotarł. Miło było dostawać od was sygnały i wsparcie. Kasiu, dziękuję za sygnet z Wężem! Grzegorzu za ładowarkę. Mamo, za piękne zielone chabu z białoruskiego lnu, które z troską i precyzją wykonałaś!
Na koniec jeszcze raz złożę wszystkim Wam życzenia 恭喜发财身体 Gōngxǐ fācái shēntǐ Dużo Pomyślności i Zdrowia w Nowym Roku!
Jeśli macie jakieś pytania do mnie to piszcie, chętnie odpowiem.