Już od dawna wybieram się w podróż. Sugerując się tytułem Route 66 można by było pomyśleć, że jadę do Ameryki, jednak na razie ruszam w Polskę. Czas Start!
Projekt „Route 66. Start 66. Droga Herbaty. Droga-matka.” ma na celu stworzenie pełnometrażowego filmu dokumentalnego o ludziach herbaty w Polsce oraz serii zdjęć portretowych w klimacie herbacianym wykonanych aparatem analogowym Start 66 (format negatywu 6×6) wyprodukowanym w Polsce.
O czym będzie projekt „Route 66. Start 66. Droga Herbaty. Droga-matka”
Jestem ciekaw waszych początków relacji z herbatą oraz tego, jak przeplata się wasza droga herbaty z waszą drogą życiową jak również tego, dokąd zmierzacie, dokąd chcecie dojść będąc na tej drodze. Również ciekawią mnie różnego rodzaju historie, które przydarzyły się wam na drodze herbacianej i zmieniły coś w was oraz waszym podejściu do życia, do ludzi, do herbaty… Chciałbym zobaczyć, jak obcujecie z herbatą, jestem ciekaw waszego stylu parzenia.
„Mistrz herbaty, chajin – czyli dosłownie człowiek herbaty, postępuje zgodnie z duchem drogi herbaty nie tylko w pokoju herbacianym, lecz i w całym życiu. ”
Żeby wziąć udział w projekcie „Route 66. Start 66. Droga Herbaty. Droga-matka”, trzeba:
- Po pierwsze, odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jest się człowiekiem herbaty i czy podoba się idea tego projektu.
- Po drugie, trzeba się zgłosić do mnie i zaprosić mnie w odwiedziny ;) (tel. 888 111 955, mail: ivan@zielonaiczarna.pl, fb: https://www.facebook.com/zielonaiczarna/)
- Po trzecie, trzeba znaleźć czas na nagranie/sesję zdjęciowo-herbacianą oraz wybrać miejsce, które najbardziej przekazuje klimat waszego obcowania z herbatą.
Utworzyłem również wydarzenie facebookowe, gdzie możecie zaprosić osoby, które waszym zdaniem mogliby być zainteresowane udziałem w takim projekcie: https://www.facebook.com/events/1100502953422402/
Również jestem otwarty na Wasze uwagi i propozycje. ;)
[…] U Wojtka z The Tea kupiłem Shuiliandong Rou Gui Yancha, która zachwyciła mnie swoim bogatym aromatem. Kogo nie częstuję tą herbatą wszyscy są zachwyceni i pytają, gdzie można ją kupić. Jak dla mnie herbata jest bardzo dobra, ale nie jest cierpliwa w parzeniu, w pierwszym zalaniu może powalić na łopatki ale przy trzecim-czwartym trzeba już się z nią żegnać. Było też stoisko Czajowni Wrocław, przy którym czuwała nad sprzedażą Ania Walczak. Zaprosiłem ją do udziału w moim projekcie podróżniczo-fotograficznym „Route 66. Start 66. Droga Herbaty. Droga-matka” […]
[…] Też dzięki wydarzeniu poznałem Igora, autora projektu Charka Chayou You. Okazuje się, że on jak i ja marzy o zrobieniu filmu dokumentalnego o herbaciarzach. (mój projekt ma nazwę “Droga Herbaty. Droga-matka“) […]