Przepis na pierniczki

Sprawdzony przepis na pierniczki [przepis od mamy przyjaciółki]

Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na pierniczki od mojej bliskiej przyjaciółki! W zeszłym roku dostałem te pyszne ciasteczka w prezencie na Święto Bożego Narodzenia. Ładnie spakowane i ozdobione mogą być świetnym pomysłem na prezent „handmade” na każdą okazję. Poza tym, pierniczki idealnie pasują do herbaty, zachęcam do gotowania i częstowania bliskich.

Przepis na pierniczki

Już na wstępie chcę podziękować mamie przyjaciółki za ten fajny przepis na pierniczki! Nie wygląda on skomplikowanie, więc z pewnością każdy sobie poradzie przy odrobinie zaangażowania i poświęconego czasu.

Przepis na pierniczki – składniki do magicznej masy pierniczkowej

  • o,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kakao

Ciasto na pierniczki – składniki

Do garnka wkładamy:

  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • 100 g masła (można użyć margaryny)

Stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając póki cukier się nie roztopi, po czym dodajemy magiczną masę pierniczkową (patrz wyżej), wszystko mieszamy i czekamy póki wystygnie.

Dodajemy 1 jajko i znowu mieszamy.

500 g mąki mieszamy z 10 g proszku do pieczenia, po czym wsypujemy to wszystko do garnka, gdzie bardzo dokładnie mieszamy z resztą składników.

Takie ciasto na pierniczki zostawiamy na 4 godziny.

Po rozrolowaniu ciasta foremkami wycinamy ciekawe figurki i wypiekamy pierniczki przy temperaturze 200C.

Pieniczki glazurowane. Sprawdzony przepis

Pierniczki glazurowane – Włącz wyobraźnię i ozdób

Ładnie wyglądają pierniczki glazurowane. Zrobić glazurę jest bardzo łatwo!

Glazura do pierniczków – składniki:

  • 2 białka
  • 300 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Wszystko ubijamy mikserem.

Mimo, że pierniczki dostałem od przyjaciółki w prezencie na Boże Narodzenie, skonsumować je mogłem dopiero w marcu i nadal były przepyszne – jak to się mówi „niebo w gębę”.

Ponieważ przyjaciółka pochodzi z Białorusi, dostałem od jej mamy przepis na pierniczki w języku rosyjskim.

Przepis na pierniczki w oryginale

Делаем волшебную смесь – 0,5ч.л молотой гвоздики, 0,5 ч.л. молотого кориандра, 1 ч.л. молотой корицы, 1 ч.л. молотого имбиря, 1 ч.л. какао – все перемешиваем. Делаем вкусное тесто – в кастрюльку выкладываем 250г меда, 125г сахара, 100г слив.маслс(маргарина), ставим на огонь, нагреваем, помешивая, пока сахар не растворится; после этого добавляем пряности, все перемешиваем, остужаем; добавляем 1 яйцо – перемешиваем. 500г муки перемешиваем с 10г разрыхлителя (пекарского порошка), добавляем смесь из кастрюльки, все тщательно перемешиваем. Тесто оставляем на 4 часа. Затем раскатываем, вырезаем формочками фигурки, выпекаем при 200С. Включаем фантазию – украшаем! глазурью – 2 белка-300г сахарной пудры+1 стол.ложка лимонного сока – взбиваем миксером

Podziękowania za przepis na pierniczki dla Lisy Nema i jej mamy :-D

Pierniczki do herbaty. Przepis

Pierniczki idealnie pasują do częstowania gości po ceremonii herbacianej lub jako słodkie co nieco do zwykłej herbaty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *