Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na pierniczki od mojej bliskiej przyjaciółki! W zeszłym roku dostałem te pyszne ciasteczka w prezencie na Święto Bożego Narodzenia. Ładnie spakowane i ozdobione mogą być świetnym pomysłem na prezent „handmade” na każdą okazję. Poza tym, pierniczki idealnie pasują do herbaty, zachęcam do gotowania i częstowania bliskich.
Już na wstępie chcę podziękować mamie przyjaciółki za ten fajny przepis na pierniczki! Nie wygląda on skomplikowanie, więc z pewnością każdy sobie poradzie przy odrobinie zaangażowania i poświęconego czasu.
Przepis na pierniczki – składniki do magicznej masy pierniczkowej
- o,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
Ciasto na pierniczki – składniki
Do garnka wkładamy:
- 250 g miodu
- 125 g cukru
- 100 g masła (można użyć margaryny)
Stawiamy na ogień i podgrzewamy, mieszając póki cukier się nie roztopi, po czym dodajemy magiczną masę pierniczkową (patrz wyżej), wszystko mieszamy i czekamy póki wystygnie.
Dodajemy 1 jajko i znowu mieszamy.
500 g mąki mieszamy z 10 g proszku do pieczenia, po czym wsypujemy to wszystko do garnka, gdzie bardzo dokładnie mieszamy z resztą składników.
Takie ciasto na pierniczki zostawiamy na 4 godziny.
Po rozrolowaniu ciasta foremkami wycinamy ciekawe figurki i wypiekamy pierniczki przy temperaturze 200C.
Pierniczki glazurowane – Włącz wyobraźnię i ozdób
Ładnie wyglądają pierniczki glazurowane. Zrobić glazurę jest bardzo łatwo!
Glazura do pierniczków – składniki:
- 2 białka
- 300 g cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Wszystko ubijamy mikserem.
Mimo, że pierniczki dostałem od przyjaciółki w prezencie na Boże Narodzenie, skonsumować je mogłem dopiero w marcu i nadal były przepyszne – jak to się mówi „niebo w gębę”.
Ponieważ przyjaciółka pochodzi z Białorusi, dostałem od jej mamy przepis na pierniczki w języku rosyjskim.
Przepis na pierniczki w oryginale
Делаем волшебную смесь – 0,5ч.л молотой гвоздики, 0,5 ч.л. молотого кориандра, 1 ч.л. молотой корицы, 1 ч.л. молотого имбиря, 1 ч.л. какао – все перемешиваем. Делаем вкусное тесто – в кастрюльку выкладываем 250г меда, 125г сахара, 100г слив.маслс(маргарина), ставим на огонь, нагреваем, помешивая, пока сахар не растворится; после этого добавляем пряности, все перемешиваем, остужаем; добавляем 1 яйцо – перемешиваем. 500г муки перемешиваем с 10г разрыхлителя (пекарского порошка), добавляем смесь из кастрюльки, все тщательно перемешиваем. Тесто оставляем на 4 часа. Затем раскатываем, вырезаем формочками фигурки, выпекаем при 200С. Включаем фантазию – украшаем! глазурью – 2 белка-300г сахарной пудры+1 стол.ложка лимонного сока – взбиваем миксером
Podziękowania za przepis na pierniczki dla Lisy Nema i jej mamy :-D
Pierniczki idealnie pasują do częstowania gości po ceremonii herbacianej lub jako słodkie co nieco do zwykłej herbaty.
Smacznego!