Przedstawiam Wam bardzo prosty i sprawdzony przepis na tartę z malinami i białą czekoladą, którą miałem okazję ostatnio próbować. Moim zdaniem tarta idealnie będzie pasowała do herbaty.
Tarta z malinami i białą czekoladą – składniki
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 60g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 170g maki
- 1 łyżka śmietany (18%)
Sposób przygotowania tarty z malinami i białą czekoladą
Zagniatasz wszystko i wylepiasz foremkę. W cieście na tartę robisz dziurki widelcem, i wkładasz do lodówki na godzinę.
Następnie pieczesz w 180 stopniach, aż będzie złote (ok 20 min)
Krem z białej czekolady
Składniki:
- jeden serek mascarpone 250 g
- dwie białe czekolady.
Jeśli chcesz, żeby masa była mniej słodka możesz dać 1.5 czekolady ;)
Rozpuszczasz biała czekoladę w rondelku, dodajesz cały serek mascarpone, mieszasz.
Wykładasz na wystudzone ciasto, i od razu dekorujesz tartę malinami. (możesz również wykorzystać inne owoce)
Smacznego :)
ps. Serdecznie dziękuję Ewelinie za poczęstowanie mnie i za ten przepis na tartę z malinami i białą czekoladą.